SKŁADNIKI:
ok.1 i 1/2 kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
Sos:
1 cebula
4-5 jabłek
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Sól mocno rozgrzać na suchej teflonowej patelni,wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso.Schować do lodówki na 1/2 godziny.
Patelnię rozgrzać,wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to by pozamykać pory).Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki).Odrobiną wody (2-3 łyżki) "wymyć smak" po smażeniu.Aromatyczny płyn wlać do schabu,mięso wstawić na godzinę do piekarnika-tym razem na 30 minut (1 kg. mięsa piecze się ok. 1 godziny).
Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki jabłka i cebulę,włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować.W razie potrzeby posłodzić.
Mięso włożyć do wyłączonego,ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni).Po takim "odpoczynku" schab wyjąć na deskę,pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz