CIASTO PIERNIKOWE
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii
Margarynę ucierać z cukrem ,dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Dobrze wymieszać.Ciasto podzielić i upiec dwa placki.
WKŁADKA
SKŁADNIKI:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dag mąki przennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny.Następnie dodać bakalie ,żółtka ,mąkę wymieszaną z sodą ,na końcu pianę z białek.Upiec.
MASA:
SKŁADNIKI:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.Stopniowo łączyć ze śmietaną.Podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Piernik -część masy -wkładka -druga część masy -piernik -wierzch udekorować polewą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz