CIASTO NALEŚNIKOWE
SKŁADNIKI:
20 dag mąki przennej
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 jajka
sól
2 łyżki oleju
Jajka roztrzepać w mleku ,dodać wodę ,mąkę ,sól ,olej.Wymieszać i usmażyć naleśniki.
FARSZ:
SKŁADNIKI:
2 średnie cebule
1/2 kg pieczarek
15 dag sera żółtego
20 dag wędliny
2-3 jajka do panierki
bułka tarta
sól ,pieprz
tłuszcz do smażenia
Pokrojone cebule zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć.Do przestudzonych pieczarek dodać żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ,wymieszać i doprawić.Na naleśnika układać plasterek wędliny,farsz z pieczarek ,zwinąć w rulon jak krokiety.panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.Obsmażyć na tłuszczu.
SMACZNEGO!!!
WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU.
Mam nadzieje ze kazdy z Was znajdzie cos dla siebie.
wtorek, 1 marca 2011
GARGAMEL
CIASTO PIERNIKOWE
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii
Margarynę ucierać z cukrem ,dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Dobrze wymieszać.Ciasto podzielić i upiec dwa placki.
WKŁADKA
SKŁADNIKI:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dag mąki przennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny.Następnie dodać bakalie ,żółtka ,mąkę wymieszaną z sodą ,na końcu pianę z białek.Upiec.
MASA:
SKŁADNIKI:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.Stopniowo łączyć ze śmietaną.Podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Piernik -część masy -wkładka -druga część masy -piernik -wierzch udekorować polewą
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii
Margarynę ucierać z cukrem ,dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Dobrze wymieszać.Ciasto podzielić i upiec dwa placki.
WKŁADKA
SKŁADNIKI:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dag mąki przennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny.Następnie dodać bakalie ,żółtka ,mąkę wymieszaną z sodą ,na końcu pianę z białek.Upiec.
MASA:
SKŁADNIKI:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.Stopniowo łączyć ze śmietaną.Podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Piernik -część masy -wkładka -druga część masy -piernik -wierzch udekorować polewą
POMARAŃCZOWIEC
SKŁADNIKI:
3 duże pomarańcze
15 jaj
1 1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki przennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki orzechów mielonych
CIASTO:
Pomarańcze w całości umyć ,włożyć do garnka i gotować przez 10 minut ,następnie odcedzić i zalać zimną wodą.Pozostawić na noc.Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.Białka ubić z cukrem ,dodając żółtka i pozostałe składniki.Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze.Lekko wymieszać.Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową.Wierzch polać polewą.
MASA KAWOWO-ORZECHOWA
SKŁADNIKI:
3 jajka
5 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Jaja z cukrem ubić na parze.Masło utrzeć na pulchną masę ,dodając przestudzoną masę jajeczną ,kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody ,orzechy.Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
3 duże pomarańcze
15 jaj
1 1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki przennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki orzechów mielonych
CIASTO:
Pomarańcze w całości umyć ,włożyć do garnka i gotować przez 10 minut ,następnie odcedzić i zalać zimną wodą.Pozostawić na noc.Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.Białka ubić z cukrem ,dodając żółtka i pozostałe składniki.Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze.Lekko wymieszać.Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową.Wierzch polać polewą.
MASA KAWOWO-ORZECHOWA
SKŁADNIKI:
3 jajka
5 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Jaja z cukrem ubić na parze.Masło utrzeć na pulchną masę ,dodając przestudzoną masę jajeczną ,kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody ,orzechy.Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
niedziela, 27 lutego 2011
"WSCHÓD SŁOŃCA"
RECEPTURA:
300 ml. soku pomarańczowego
40 ml. soku greipfrutowego
20 ml. soku cytrynowego
20 ml. grenadyny
Składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki wypełnionej kostkami lodu i dolać grenadynę.
300 ml. soku pomarańczowego
40 ml. soku greipfrutowego
20 ml. soku cytrynowego
20 ml. grenadyny
Składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki wypełnionej kostkami lodu i dolać grenadynę.
piątek, 25 lutego 2011
"MINTONIC"
RECEPTURA:
40 ml. syropu cukrowego
10 ml. syropu miętowego
1szt. limonki
dopełniamy tonikiem
Do szklanicy wypełnionej w 1/3 lodem kruszonym umieszczamy limonkę pokrojoną w ósemki wraz z syropem cukrowym i miętowym, macerujemy mudlerem, następnie dosypujemy lodu kruszonego i uzupełniamy tonikiem.
40 ml. syropu cukrowego
10 ml. syropu miętowego
1szt. limonki
dopełniamy tonikiem
Do szklanicy wypełnionej w 1/3 lodem kruszonym umieszczamy limonkę pokrojoną w ósemki wraz z syropem cukrowym i miętowym, macerujemy mudlerem, następnie dosypujemy lodu kruszonego i uzupełniamy tonikiem.
"TRZECH NA JEDNEGO"
RECEPTURA:
60 ml. soku z pomarańczy
60 ml. soku z grapefruita
60 ml. soku z jabłek
20 ml. syropu miętowego
3 pierwsze składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej przez 15 sekund.Przecedzić do szklanicy highbolowej napełnionej lodem, dodać syrop miętowy, dekorować.
60 ml. soku z pomarańczy
60 ml. soku z grapefruita
60 ml. soku z jabłek
20 ml. syropu miętowego
3 pierwsze składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej przez 15 sekund.Przecedzić do szklanicy highbolowej napełnionej lodem, dodać syrop miętowy, dekorować.
"SHAKE BANANOWY"
RECEPTURA:
1szt. banana pokrojony w plastry
150 ml. mleka
40 ml. soku pomarańczowego
1 łyżka miodu pszczelego (syropu cukrowego 20 ml.)
15 ml. śmietanki
5 ml. syropu amaretto
Wszystkie składniki miksować w blenderze bez lodu na średnich obrotach przez ok. 20 sekund i przecedzić do szklanicy collinsowej lub do dużego kielicha.Dekoracja.
1szt. banana pokrojony w plastry
150 ml. mleka
40 ml. soku pomarańczowego
1 łyżka miodu pszczelego (syropu cukrowego 20 ml.)
15 ml. śmietanki
5 ml. syropu amaretto
Wszystkie składniki miksować w blenderze bez lodu na średnich obrotach przez ok. 20 sekund i przecedzić do szklanicy collinsowej lub do dużego kielicha.Dekoracja.
Subskrybuj:
Posty (Atom)